Nachtraaf bevestigt reputatie met twee prestigieuze bierprijzen

Er lijkt maar geen einde te komen aan de prijzenregen die Nachtraaf te beurt valt. Na een zilveren medaille vorig jaar, werd het Diksmuidse biermerk nu met twee medailles bekroond op de Brussels Beer Challenge.
De Brussels Beer Challenge werd in 2012 door Becomev (Beer Communications and Events) opgericht als antwoord op de groeiende interesse in de biercultuur. Sindsdien groeide de wedstrijd uit tot één van de belangrijkste en meest prestigieuze bierwedstrijden ter wereld.
Drie dagen lang heeft een panel van 100 internationaal gereputeerde bierkenners meer dan 1.800 bieren geproefd uit 35 landen. De deelnemende bieren werden onderverdeeld in categorieën gebaseerd op origine, typiciteit en stijl; en vervolgens gewikt en gewogen. Op het einde van de drie degustatiedagen werden de beste bieren in elke categorie beloond met een gouden, zilveren of bronzen medaille. Omdat de jury elk jaar anders wordt samengesteld, vormt zo'n medaille dan ook een onbetwistbaar kwaliteitslabel.

En de Nachtraaf West-Vlaams Oud Bruin (5°) en Tripel-Blond (9°) wisten die internationale jury te bekoren. Op de Horeca Expo in Flanders Expo Gent, werden ze op 21 november tijdens een ceremonie respectievelijk met een zilveren en een bronzen medaille bekroond.

Zilver in de categorie “Flanders Brown Ale”

Nachtraaf West-Vlaams Oud Bruin is een mild-zurig roodbruin mengbier van 5° uit jonge en oudere op houten vaten gelagerde brouwsels, in de traditie van de beroemde Roeselaarse bierstijl. “Het werd eigenlijk éénmaling uitgebracht voor de Pop-Up op de Grote Markt afgelopen zomer; maar die voorraad is op vandaag volledig uitverkocht”, zegt zaakvoerder Lieven Onraedt. “Gezien de zeer lovende reacties op de bierfestivals in Hamme, Mechelen en Poperinge de afgelopen maanden; hadden we al beslist dat dit voor herhaling vatbaar is. Deze zilveren medaille doet ons nu een versnelling hoger schakelen, waardoor het bier binnenkort opnieuw beschikbaar komt”.

Brons in de categorie “Belgian Style Tripel”

De Tripel-Blond was na de donkere Quadrupel, het eerste blonde bier dat Nachtraaf in 2017 lanceerde. Het is op vandaag nog steeds de bekendste en best verkochte Nachtraaf, die vorig jaar op de World Beer Awards ook al met een bronzen prijs werd bekroond. In twee verschillende internationale wedstrijden een bronzen medaille wegkapen, is vrij uitzonderlijk.

Na een Innovation Award in Wieze (2019), een Belgian Winner op de World Beer Awards (2020), vier bronzen Awards op de World Beer Awards (2021) en een zilveren medaille op de Brussels Beer Challenge (2021); staat de prijzenteller nu dus al op 9.


Vierde Limited Edition met Jan Bosschaert gelanceerd

Van de bekroonde Nachtraaf Tripel-Blond werd zopas opnieuw een Limited Edition uitgebracht. Voor het vierde jaar op rij heeft de bekende Antwerpse kunstenaar en illustrator Jan Bosschaert voor Nachtraaf een exclusief schilderij gecreëerd. Dit prijkt op een uniek ontworpen etiket, waarvoor een beperkte oplage van 500 genummerde exemplaren van de Tripel-Blond werd gebotteld op 75cl. Samen met een replica van het schilderij op A3 luxepapier, is dit collector’s item in een mooie geschenkdoos verpakt.


Tijdelijk een Nachtraaf van 13°: “Volle Maan”

Na het succes van de tijdelijke, vlotter doordrinkbare zomerbieren; lanceert Nachtraaf deze winter een ware smaakbom. De Nachtraaf Volle Maan is een stevige, donkerblonde klepper met een romige schuimkraag en een alcoholvolume van maar liefst 13°.

Het aroma verraadt veel zoete mout en rijp fruit, naast een degelijke portie kruidige hop. De smaak start plakkerig zoet, maar wordt snel bijgetreden door een stevig hopbitter.

Volle Maan wordt gebrouwen volgens een erg tijdrovend en duur procédé met een hoge moutconcentratie, waarbij éénzelfde edele hopsoort wordt gebruikt. Wat dit bier onderscheidt van de meeste zware bieren, is dat de alcohol vrij goed achter de volmondige smaak verborgen blijft. Hij kan dan ook zeer verraderlijk zijn.

“Dit is dan ook allesbehalve een doordrinker. De Volle Maan is bij uitstek een degustatiebier voor liefhebbers, bij voorkeur ééntje voor het slapengaan. We noemen hem dan ook onze 'Nachtkastjeraaf'”, klink het bij Nachtraaf. “Maar alle gekheid op een stokje: de waarschuwing 'met mate te verbruiken' staat duidelijk op het etiket vermeld”.

Nachtraaf Volle Maan verschijnt op 1 december.